Vores øl

Vi brygger eksklusivt håndbrygget øl af høj kvalitet såvel smagsmæssigt som visuelt. For at efterkomme dette har vi valgt en produktionsmetode, hvor øllet er ufiltreret, og hvor det eftergærer på flasken. Vores øl er et »levende« produkt, der skal behandles med omhu og nydes køligt.
Vi brygger både over- og undergærede øltyper, og til vores standardsortimentet hører pilsner, ale og stout.

Jellings rige historie og natur giver både inspiration til navnene på øllene, men også til de ingredienser, som giver øllene de mange stærke smags- og synsindtryk. Vi ønsker også at bruge historien og naturen til at være innovative – det giver os inspiration til nye special øl, som vi brygger via husets store brygerfaring og kompetence

Vi brygger eksklusivt håndbrygget øl af høj kvalitet såvel smagsmæssigt som visuelt. For at efterkomme dette har vi valgt en produktionsmetode, hvor øllet er ufiltreret, og hvor det eftergærer på flasken. Vores øl er et »levende« produkt, der skal behandles med omhu og nydes køligt.
Vi brygger både over- og undergærede øltyper, og til vores standardsortimentet hører pilsner, ale og stout.

Jellings rige historie og natur giver både inspiration til navnene på øllene, men også til de ingredienser, som giver øllene de mange stærke smags- og synsindtryk. Vi ønsker også at bruge historien og naturen til at være innovative – det giver os inspiration til nye special øl, som vi brygger via husets store brygerfaring og kompetence

Vores sortiment:

Jelling Bryghus har for det meste 6-8 øl i sit sortiment. 
Og til alle vore øl hører en historie, som kan læses enten på halshængeren eller på denne hjemmeside.

Klik på etiketterne for at læse mere om de enkelte øl

Gnyble

En undergæret øl brygget “all malt” med en kraftig bitterhed af engelsk og tysk humle. Gnyble lagrer vældig godt og har en lang holdbarhed mens den modnes.
Alkohol 4,4 % vol 

Poppo

En overgæret Brown Ale, med en kraftig maltsmag af karamelliseret malt og en mild humlebitterhed.
Alkohol 5,4 % vol 

Mistivoj

En kraftig havre stout, overgæret, med masser af mørk malt, en god fylde og en kraftig afrundet bitterhed.Alkohol 7 % vol. 

Jalunki

Bryghusets signaturøl. Frisk, lys og letdrikkelig øltype tilsat mælkebøtteblomster fra de skønne naturområder omkring Jelling.
Anvendelse: Bredt hvor man kunne ønske sig en fremragende lys øltype på 5,6 % vol. Populær som fadøl.

Jernbyrd

Rendyrket stout brygget på mørke malte, krydret med pors og enebær.
Alkohol 10 % vol. 

Ravning

IPA
En dejlig mild IPA med en dejlig blomsterduft
Overgæret, og med en alkoholstyrke på ca. 5,3%

Torvi

Øltypen er Mild Ale
En overgæret øl, med en alkoholstyrke på ca. 5,4%
Dejlig mild og let drikkelig.

Gunulv

Gunulv er en såkaldt Altbier, en tysk øltype, som især brygges i Düsseldorf området.
En overgæret, mørk, kobberfarvet øl
Alkohol 4,8%

KurmR KunukR

Gorm Konge – ESB – Extra Special Bitter
En klassisk engelsk øltype, som drikkes meget der ovre. Indeholder en forholdsvis stor andel af karamelmalt, som giver en rigtig god malt fylde
Alc. Ca. 6,5 %

TanmarkaR But

Forårsbrygget fra Jelling Bryghus. En mørk doppelbock, tvistet med karamel og rigeligt med aromahumle. Alkohol ca. 8,0 % vol.

Sildeglimt

Undergæret pilsner.
Velegnet ledsager til frokostbordets afsnit med sild og andre fisk.
Alkohol ca. 4,8 % vol.

Jelling Jòl

En højtidsøl, brygget på bygmalt, karamel, vand, humle og overgær. Alkohol ca. 7% vol.
En god ledsager til julens måltider. Klar til salg medio november.
Overordnet øltype: Mørk Ale

Sejd

Sejd bliver brygget til den lokale SEJD Café & Boutique i Jelling.
Typen er en Hvedeøl, krydret med planter fra den danske natur.
Det er en overgæret øl, med en alkoholstyrke på ca. 5%

Jomsborg

En tjekkisk inspireret pilsner.
Let drikkeligt, en rigtig ”håndbajer” fra Jelling Bryghus, som kommer i en 33cl, flaske. Alkohol: ca. 4,6%

Designet – Etiketterne

Jelling Bryghus-etiketterne er alle designet af Birgitta Farsø, grafiker. Inden der kom “øl i tønder og flasker”, blev der lavet forskellige forslag til etiketterne, og udfra disse forslag blev bestyrelsen enig om, at etiket-linjen skulle være enkel og ensartet.
Vi ville gerne have en lokal kunstner til at tegne et “Jelling-motiv” til etiketterne, og kontaktede derfor Margrethe Kruse Ellegaard, som var med på ideen og tegnede nogle flotte tegninger, samt en “streg” af de to Jelling Høje. I bestyrelsen var der enighed om, at “skitsen” af højene var den tegning, der skulle bruges på etiketterne. Båndet, der danner baggrund for højene, har forskellige farver, og er det svært at huske navnet på yndlingsøllen, kan etiketfarven måske nemmere huskes!
Alle etiketter er forsynet med info om bl.a. alkoholprocent, ingredienser, holdbarhed, opbevaring, stregkode og pantmærke.
Udover etiketten er de fleste flasker forsynet med en lille 4-sidet “halshænger”. hvori der kan læses om begrebet, personen eller stedet, som har lagt navn til øllen.

Fakta

En undergæret øl brygget med en tydelig bitterhed af engelsk og tysk humle. Kraftig bund af bitterhumle tilsat aroma-humle.

Alkohol 4,4 % vol.

Opbevares stående, mørkt og køligt. Serveres afkølet til ca. 8°C

Overordnet øltype: Lys Lager

Brygget på: 
Malt: Pilsner, Pale Ale, Care Pils, Aroma, Cara Gold
Humle: Cascade, East Kent Golding, Hallertauer Hersbrucker

Historien om navnet

Man kender kun få af de mænd, der for mere end 1.000 år siden levede på Jelling-egnen. En af dem, der udødeliggør sig på en runesten, er Gnyble, der på stenen foran Bække Kirke fortæller, at han sammen med Funden og Tue “gjorde Thyras høj”.

Om Gnyble rent faktisk har skabt en af højene i Jelling er dog uvist. Efter sigende startede han som træl, men blev senere fri og arbejdsleder på bygningen af Thyras høj.

Vi kender ikke så mange af navnene fra vikingetiden, men Gnyble hører til de navne vi i dag har faset ud af sproget ligesom mandsnavnene Kugge, Kleppe, Ful og Julger, og kvindenavnene Kade, Vibrog og Sasgerd. Fælles for navnene er, at de er udødeliggjort i runeindskrifter.

Fakta

En overgæret, rødbrun øl med en kraftig maltsmag af karamelliseret malt og en mild humlebitterhed.

Nyd Poppo ved 10-12°C til krydrede retter eller blot alene.

Opbevares stående, mørkt og køligt. alkohol ca. 5,4% vol.

Overordnet øltype: Mørk Ale

Brygget på:

Malt: Pale Ale, Cara Gold 120ebc og Spcial B

Humle: Cascade og East Kent Golding

Historien om navnet

Poppo var navnet på den gejstlige, der bragte kristendommen til Harald Blåtand og fik ham omvendt. I en fantastisk billedserie fra Tamdrup kirke er fortællingen om Haralds dåb gengivet. Især det fjerde billede i fortællingen er enestående: Man ser Poppo døbe Harald, der sidder i en tønde, samtidig med at han gør korsets tegn for hans bryst og pande, og med den anden hånd er han ved at hælde vand i håret på Harald.

I den første udgave af den forgyldte kobberplade var Poppo en gejstlig (munk eller abbed), men ved en tilføjelse oven på den ældste plade, har Poppo skiftet status: Nu er det en biskop med hornet mitra (bispehue) der døber Harald. Måske er Poppo blevet forfremmet ovenpå den præstation det formentlig har været, at overbevise danernes konge i Jelling.

I følge legenden, bar Poppo ”jernbyrd” (glødende metal) for at overbevise hoffet om den nye guds styrke.

Fakta

En mellemkraftig havrestout, overgæret, med masser af mørk malt, en god fylde og en kraftig afrundet bitterhed. Alkohol 7 % vol.

Mistivoj er brygget på både lys og mørk malt og krydret med humle fra Mellemeuropa – samme sted som Mistivoj regerede på Gorms tid.

Mistivoj er klar ca. 12 uger efter brygning, men udvikler sig yderligere de næste måneder via flaskegæring.

Overordnet øltype: Porter/Stout

Brygget på:
Malt: Pale Ale, Røgmalt, Choko, Black, Cara Gold plus valset havre
Humle: Cascade og East Kent Golding

Historien om navnet

Harald Blåtand, Gorms søn, hed i samtiden Harald den Gode. På en runesten rejst ved Sønder Vissing ved Skanderborg engang omkring 950-975 står der: “Tove, Mistivojs datter, Harald den Godes, Gorms søns kone, lod gøre kumler efter sin mor.”.

Mistovoj var regent over et folk ved navn abotritterne, en vendisk stamme i det nuværende grænseområde mellem det nuværende Tyskland og Polen. Obotritterne var et selvstændigt og hedensk folk, der i 1166 blev undertvunget og tvangskristnet af Henrik Løve.

Der er ikke bevaret megen viden om Mistivoj, men vi ved dog, at han i året 983 angreb og erobrede Hamborg. De to regenter Harald og Mistivoj havde en fælles fjende, nemlig det kristne tysk-romerske kejserrige, og det kunne være en af grundene til Haralds giftermål med Mistivojs datter. Gennem dette giftermål skabtes der altså en alliance, som begge kunne bruge til noget positivt. Hvornår Harald giftede sig med den hedenske kvinde ved vi ikke, men meget tyder dog på, at det skete før Harald blev kristen.

Fakta

Bryghusets signaturøl.

Frisk, lys og let drikkelig øltype tilsat mælkebøtteblomster fra de skønne naturområder omkring Jelling.

Anvendelse: Bredt hvor man kunne ønske sig en fremragende lys øltype på 4.6-5.6% vol.

Populær som fadøl.

Brygget på:
Malt: Pilsner og Hvede
Humle: Hallertauer Hersbrucker og Saaz
Krydret med Mælkebøtteblomster

Historien om navnet

Jalunki er det ældste navn for byen Jelling, nævnt i Valdemars Jordebog fra 1230’erne.

Navnet Jelling/Jalunki betyder ”stedet med de gule blomster”. Ordlyden ”jalu” minder om det engelske ”yellow”.

Forår og jævndøgn var vigtige pejlemærker i vikingetiden, og middelalderens ”syv slags kål” om foråret, omfattede helt sikkert også mælkebøtte.

Jelling Bryghus brygger Jalunki med mælkebøtteblomster som gennemgående urt for at afspejle forårets friske kraft og tilhørsforholdet til Jelling og egnens natur

Fakta

Rendyrket stout brygget på mørke malte, krydret med pors og enebær. Alkohol ca. 10,0 %

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske

Opbevares stående, mørkt og køligt; serveres afkølet.

Overordnet øltype: Porter/Stout

Brygget på:
Malt: Pale Ale, Cara Gold, Choco, Black og Valset havre
Humle: Cascade
Krydret med: Pors og Enebær

Historien om navnet

Jernbyrd var et middelalderligt retsplejemiddel anvendt som bevismiddel: Man kunne ved jernbyrd føre bevis for sin påstand og hører under bevisformerne gudsdomme eller ordalier.

Harald Blåtand skal ifølge legenden være blevet omvendt til kristendommen ved missionæren Poppo’s jernbyrd. Men ifølge historikerne er der en hel del mere og meget verdsligt i historien om danernes vej til kristendommen.

Fakta

IPA – India Pale Ale

En dejlig mild IPA med en dejlig blomsterduft

Overgæret, og med en alkoholstyrke på ca. 5,3%

Brygget på:
Malt: Pale Ale og Cara Gold
Humle: Amarillo og Citra

Historien om navnet

Ravning Enge er i Vejle Ådal, hvor der er bevaret rester af en gevaldig bro fra vikingetiden. Denne bro er opført på kong Harald Blåtands tid, caa. 960. Mest sandsynligt var kongen ophavsmand til byggeriet. Broen løber i en lige linje tværs over ådalen, og har krævet kæmpe mængder egetræ. Som også kongens palisade i Jelling og trelleborgene, fik Ravninge-broen kun en kort levetid og blev ej vedligeholdt. Først i moderne tid kom der en vej, som løber næsten parallelt med den oldgamle bro.

Broforløbet har været kendt siden 1930’erne. Dengang kom et par store egestolper til syne ifm. dræningsarbejde i Ravning Enge. Ved regulering af Vejle Å og dræning af engene i 1953 dukkede massive stolper op på ådalens sydside tæt på Vork. Grundet dræningen begyndte tørven at falde sammen, og toppen af stolperne stak således op. I 1956 blev flere stolper opdaget ved anlæggelsen af fiskedamme på Vork-siden.

Fakta

Øltypen er Mild Ale

En overgæret øl, med en alkoholstyrke på ca. 5,4%

Dejlig mild og let drikkelig.

Brygget på:
Malt: Pale Ale, Cara Gold
Humle: Cascade, East Kent Golding og Saaz

Historien om navnet

I 1000 år har vi snakket og kongeparret Gorm og Thyra, men hvad hvis jeg fortæller dig, at Thyra slet ikke hedder Thyra?

På den lille runesten i Jelling kan du læse hendes navn, som rettelig er TORVI, altså en kvinde der er viet til Thor.

Hendes forældre har villet hende det bedste, og derfor kom Thor med i navnet.

Hvorfor kalder vi hende så for Thyra?

Fordi Saxo, der omkring 1180 skriver bogen om Danskernes bedrifter, har brug for, at hun er kristen. Derfor
latiniserede han hendes navn og kalder hende Thyra.

I dag vil det nok være umuligt at ændre Gorm og Thyra tilbage til KURMR og TORVI.

Fakta

Gunulv er en såkaldt Altbier, en tysk øltype, som især brygges i Düsseldorf området.

En overgæret, mørk, kobberfarvet øl

Alkohol 4,8%

Brygget på:
Malt: Pilsner, Munich, Aromamalt og Vienna malt
Humlet med Perle humle

Historien om navnet

Runestenen ”Maskestenen” har et fremtrædende maske-motiv. Dette maske-motiv antages at have skulle beskytte mod onde ånder. Runer betyder: ”Gunulv og Øgot og Aslak og Rolf rejste denne sten efter deres fælle Ful. Han fandt døden … da konger kæmpede”. Selve masken kendes bredt som Odin´s Maske.

Det fortælles i mytologien, at masken var så skræmmende, at fjender tit veg tilbage uden kamp. Dette sparede “Den almægtiges” energi og tid til mere fornøjelige og indtjenende foretagender.

Tryggevældestenen er fra første halvdel af 900-tallet og bærer på forsiden denne indskrift: ”Ragnhild, Ulfs søster, satte denne sten og gjorde denne høj og denne skib(ssætning) efter Gunulf sin mand, den glammende mand, søn af Nærve. Få bliver nu født bedre end han”. På bagsiden: ”Han skal blive en ’ræte’ som ailti denne sten eller slæber den herfra.”

Fakta

Gorm Konge – ESB – Extra Special Bitter

En klassisk engelsk øltype, som drikkes meget der ovre. Indeholder en forholdsvis stor andel af karamelmalt, som giver en rigtig god malt fylde

Alc. Ca. 6,5 %

Brygget på:
Malt
: Pale Ale, Cara Pils, Cara Gold
Humle: East Kent Golding og Gyndbjerg humle (Dansk grønhumle)

Historien om navnet

Når vi snakker danske konger, kan vi ikke komme udenom Gorm.

På den lille runesten i Jelling skriver han sit navn i runer: KURMR KUNUKR, der betyder Gorm konge.

Når han staver sit navn med K var det fordi runealfabetet dengang kun havde 16 bogstaver, og derfor måtte en del af dem dele en rune.

Men ved at skrive sit navn på stenen, bliver Gorm også den første historiske konge i Danmark i modsætning til de sagnkonger vi kun kender fra overleverede fortællinger.

Fakta

Forårsbrygget fra Jelling Bryghus. En mørk doppelbock, tvistet med karamel og rigeligt med aromahumle. Alkohol ca. 8,0 % vol.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske. Opbevares stående, mørkt og køligt, serveres afkølet.

Overordnet øltype: Mørk Lager

Brygget på:
Malt
: Pale Ale, Cara Gold, Choko, Aromamalt og Black malt
Humle: Northern Brewer, Hallertauer Hersbrucker
Krydret med hjemmelavet karamel

Historien om navnet

Ordene ”tanmarkar but” kan tolkes som enten “Danmarks pryd” eller “Danmarks bod” og er kong Gorms hyldest til sin dronning Thyra, hugget ind som indskrift på den lille Jellingsten.

Tolkningen har siden middelalderen medført spekulationer om Thyras rolle for Danmark. Som “Danmarks pryd” ses Thyra som en betydningsfuld ægteskabsalliance. Gorm var konge over Jylland, og Thyra kunne have været prinsesse af Danmark, et rige øst for Jylland. Spekulationerne går derfor på,

Fakta

Undergæret pilsner

Velegnet ledsager til frokostbordets afsnit med sild og andre fisk.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske.

Opbevares stående, mørkt og køligt, serveres afkølet. Alkohol ca. 4,8 % vol.

Overordnet øltype: Lys Lager

Brygget på:
Malt: Pale Ale samt Rugkerner
Humle: Northern Brewer og Saaz
Krydret med Pors

Historien om navnet

Sildeglimt og kornmod er folkemindeord for det fænomen, meteorologer betegner “fjerne lyn”. Fænomenet ses oftest i august/sensommeren, den typiske høstsæson, heraf det populære navn kornmod. Nattelyn kan ses op til flere hundrede kilometer væk. Torden kan kun sjældent høres mere end 20 kilometer væk, og det er årsagen til de “lydløse” natlige lyn.
Kornmod/Sildeglimt er altså fjerne lyn, som ikke ses direkte og formentlig heller ikke høres. I stedet ses lysglimt på himlen i retningen, hvor fjord og hav ligger.

I ældre tider troede folk, at det var hjulene på Thors stridsvogn, som glimtede, så kornet modnede.

Fakta

En højtidsøl, brygget på bygmalt, karamel, vand, humle og overgær. Alkohol ca. 7% vol.

En god ledsager til julens måltider. Klar til salg medio november.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske. Opbevares stående, mørkt og køligt. Serveres afkølet.

Overordnet øltype: Mørk Ale

Brygget på:
Malt: Pale Ale, Cara Gold
Krydret med: Hjemmelavet karamel
Humle: Cascade og East Kent Golding

Historien om navnet

Før kristendommen kom til Danmark fejrede man Jól. En gammel tradition, hvor man tilbad og ofrede til guderne, især Odin (Wodan).  Den kan føres helt tilbage til det germanske folk (500-400 f.Kr,), ja kan faktisk spores tilbage til år 200 i den nordiske historie,

Jól betyder vende eller dreje og var navnet på vikingernes overdådige brag af æde-, drikke- og horegilder, når vinteren vendte.
Fejringen lå dog ikke den 24. december, men blev først afholdt midt i januar, når man kunne se, at dagene igen begyndte at blive længere. Vinterfesten skulle give lys på den mørke vinter og forsikre guderne om, at menneskene fortsat tænkte på dem.

Senere med kristendommens komme rykkede man Jól-festen tættere mod Kristus fødselsdag den 25. december og Jól blev til julen.
Et halvt år senere skulle man så igang igen. Den katolske kirke havde ganske klogt valgt, at Johannes Døberen havde fødselsdag den 24. juni, og på den måde forsøgte man at fortrænge bålafbrændinger i hedensk tid, med en festligholdelse af Johannes.

Vi kender ikke navnet på denne sommerfest, og i dag er den som Sankt Hans (efter Johannes) en underlig blanding af fortid og nutid.

Fakta

Sejd bliver brygget til den lokale SEJD Café & Boutique i Jelling.

Typen er en Hvedeøl, krydret med planter fra den danske natur.

Det er en overgæret øl, med en alkoholstyrke på ca. 5%

Brygget på:
Malt: Pilsner, Pale Ale, Hvede, Blond og Munich
Humle: Hallertauer Hersbrucker og Saaz
Krydret med: Brændenælder, Lindeblomster og Sødskærm (Spansk kørvel)

Historien om navnet

Sejd var en type magi i norrøn tid. Sejd blev for det meste udført af kvinder, mens mænd, der havde befatning med sejd, blev set på med foragt og beskyldt for ergi, “umandighed”, dvs. homoseksualitet. Sejd har klare lighedstræk med shamanisme.
Vanerne rådede for sejd og frugtbarhed, og da Freja var af vaneslægt, var det hende, der lærte Odin og de andre aser op i sejdkunst. I Ynglingatal kaldes hun “blotgydje”. Snorre fortæller, at Odin var den største sejdmand. Derfor kendte han folks skæbne; han kunne spå, og give folk død eller ulykke. “Men denne trolddom følger der så megen umandighed (ergi) med, at mænd ikke kan bedrive den uden med skam, og derfor lærte de gydjerne denne kunst.”

Sejd kunne være enten god- eller ondartet; godartet sejd kunne helbrede eller beskytte og være spådomskunst, mens ondartet sejd kunne forvolde impotens eller tab af livslyst. I nyere tid er sejdritualerne blevet rekonstrueret i relation til den moderne asetro.

Fakta

Jomsborg er en Tjekkisk inspireret pilsner, med en alkoholstyrke på 4,6%

Let drikkeligt, en rigtig ”håndbajer” fra Jelling Bryghus, som kommer i en 33cl, flaske

Brygget på pilsnermalt tilsat lidt Cara Blonde, og humlet med Saaz humle

Historien om navnet

Jomsborg var en fæstning med tilhørende handelsplads og en stor havn, som man mener lå på halvøen Wullin i Venden. Tyske udgravninger på Wullin ved Oders munding viser, at en handelsplads har ligget her i det 10. århundrede.

Her holdt Jomsvikingerne til, når de ikke var på togt. Havnen havde plads til 350 langskibe. Ifølge Jomsvikingernes Saga, var det et kvindeløst samfund af krigere mellem 18 og 50 år.

Under krigen mellem Svend Tveskæg og Harald Blåtand, flygter Harald til Jomsborg.

I tiden efter Haralds død fortsatte Jomsborg og Jomsvikingerne med at have stor betydning i de militære forviklinger mellem de nordiske lande omkring årtusindskiftet.

I selve borgen Jomsborg har der sikkert været ret fredeligt, hvor man har hygget sig med at gøre skibene klar, og andre håndværksmæssige sysler, og man har sikkert drukket masser af let drikkeligt øl, som vores Jomsborg Pilsner