Sejd
Fakta
Sejd bliver brygget til den lokale SEJD Café & Boutique i Jelling.
Typen er en Hvedeøl, krydret med planter fra den danske natur.
Det er en overgæret øl, med en alkoholstyrke på ca. 5%
Brygget på:
Malt: Pilsner, Pale Ale, Hvede, Blond og Munich
Humle: Hallertauer Hersbrucker og Saaz
Krydret med: Brændenælder, Lindeblomster og Sødskærm (Spansk kørvel)
Historien om navnet
Sejd var en type magi i norrøn tid. Sejd blev for det meste udført af kvinder, mens mænd, der havde befatning med sejd, blev set på med foragt og beskyldt for ergi, “umandighed”, dvs. homoseksualitet. Sejd har klare lighedstræk med shamanisme.
Vanerne rådede for sejd og frugtbarhed, og da Freja var af vaneslægt, var det hende, der lærte Odin og de andre aser op i sejdkunst. I Ynglingatal kaldes hun “blotgydje”. Snorre fortæller, at Odin var den største sejdmand. Derfor kendte han folks skæbne; han kunne spå, og give folk død eller ulykke. “Men denne trolddom følger der så megen umandighed (ergi) med, at mænd ikke kan bedrive den uden med skam, og derfor lærte de gydjerne denne kunst.”
Sejd kunne være enten god- eller ondartet; godartet sejd kunne helbrede eller beskytte og være spådomskunst, mens ondartet sejd kunne forvolde impotens eller tab af livslyst. I nyere tid er sejdritualerne blevet rekonstrueret i relation til den moderne asetro.