Tanmarkar But

Fakta

Forårsbrygget fra Jelling Bryghus. En mørk doppelbock, tvistet med karamel og rigeligt med aromahumle. Alkohol ca. 8,0 % vol.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske. Opbevares stående, mørkt og køligt, serveres afkølet.

Overordnet øltype: Mørk Lager

Brygget på:
Malt
: Pale Ale, Cara Gold, Choko, Aromamalt og Black malt
Humle: Northern Brewer, Hallertauer Hersbrucker
Krydret med hjemmelavet karamel

Historien om navnet

Ordene ”tanmarkar but” kan tolkes som enten “Danmarks pryd” eller “Danmarks bod” og er kong Gorms hyldest til sin dronning Thyra, hugget ind som indskrift på den lille Jellingsten.

Tolkningen har siden middelalderen medført spekulationer om Thyras rolle for Danmark. Som “Danmarks pryd” ses Thyra som en betydningsfuld ægteskabsalliance. Gorm var konge over Jylland, og Thyra kunne have været prinsesse af Danmark, et rige øst for Jylland. Spekulationerne går derfor på, om Harald igennem sin arv fra Thyra kunne samle riget under ét. Disse spekulationer kan dog hverken be- eller afkræftes, og nogle mener, at hun i stedet var en engelsk eller irsk prinsesse. Den anden tolkning af ”tanmarkar but” er “Danmarks bod”, og her ses Thyra som den, der har ”bødet”, dvs. hjulpet Danmark.

Thyras betydning for Danmarks tilblivelse har formodentlig været enorm, og hun har med al sandsynlighed høstet stor anerkendelse i sin samtid.